Mi a fruktóz?
Az egyik legszélesebb körben használt édesítőszer az élelmiszeriparban, mert nagy az édesítő potenciálja és alacsony az előállítási költsége. A fruktóz egy egyszerű cukor, más néven monoszacharid (vagyis 1 db cukormolekulából álló szénhidrát). A glükózzal „összekapaszkodva” alkotják a szacharózt – vagyis az egyszerű, közismert répacukrot. Egyéb, rövid szénláncú szénhidrát molekuláknak is része, mint pl. az inulinnak (pl. csicsókában), a fruktánoknak (pl. hüvelyesekben), vagy cukoralkoholoknak (pl. szorbitban). Természetes módon megtalálható a gyümölcsökben, egyes zöldségekben és diófélékben, valamint a mézben, a szirupokban (pl. agávé, juhar, kukoricaszirup), a kokuszvirágcukorban. Értelemszerűen így minden ezekből készült élelmiszeripari termékben ott lesz a fruktóz (pl. gyümölcslevek, dzsemek, cukorral és szirupokkal készült édességek stb.). Egyes élelmiszerekben a fruktózt édesítőszerként vagy adalékanyagként használják, pl. hozzáadott cukrot nem tartalmazó üdítőkben, édességekben. Rejtetten megtalálható a szorbitot tartalmazó rágógumikban, vagy az inulint tartalmazó élelmiszerekben (pl., cukormentes édességek, cukormentes tejdesszertek).
Mi a fruktózemésztési zavar, és mikor gyanakodjunk rá?
A fruktóz malabszorpció egy emésztési zavar, amely az esetek zömében átmenetileg áll fenn. A fruktóz felszívódása normálisan a vékonybélből történik, az emésztési zavarban azonban a fel nem szívódott gyümölcscukor tovább halad a vastagbélbe, ahol a baktériumok használják fel. A vastagbélben található baktériumok rövid szénláncú zsírsavakat és hangyasavat szintetizálnak, amelyek a bélnyálkahártyát irritálhatják, gyulladást okozhatnak. Emellett még gáz (hidrogén) képződik.
Ennek összegsége vezet a jellegzetes emésztőrendszeri tünetekhez, mint a gázképződés, hasi fájdalom, hasi görcsök, laza széklet vagy hasmenés.
A tünetek erőssége betegenként eltérő. Ezek a tünetek tulajdonképpen számtalan betegségre utalhatnak, így a laktózintolerancia vagy a gyulladásos bélbetegségek tünetei is lehetnek. Lényeges tehát, hogy orvos zárja ki az egyéb betegségeket, és diagnosztizálja hidrogénkilégzési teszttel a gyümölcscukor emésztési zavarát.
A répacukor felszívódása gyorsabb és jobb, mint a szabad formában lévő fruktózé, így az emésztési zavarban elsősorban a nagy mennyiségű (több mint 50 g/nap) szabad fruktóz fogyasztása okoz tüneteket. Glükózzal együtt vagy szacharózként fogyasztva a fruktóz által okozott tünetek enyhébbek. Számos megfigyelés van arra vonatkozólag is, hogy a fruktóz felszívódását lassítja, így a tüneteket fokozza a szorbit és egyéb cukoralkoholok (mannit, laktit, xilit, eritrit, izomalt, maltodrexin) jelenléte.
További részletes információk a betegségről: http://www.fruktozmentesen.hu/fruktoz-intolerancia/