Vegán & FODMAP termékek
A FODMAP diéta hatékony alkalmazása egyes emésztőrendszert érintő betegségek esetében tudományos kutatásokon alapul. Az ausztráliai Monash Egyetem vizsgálatai arra az eredményre jutottak, hogy a kellemetlen emésztőrendszeri tünetek hátterében többek közt, a magas FODMAP tartalmú ételek fogyasztása állhat. A FODMAP mozaikszó, mely a „Fermentábilis Oligoszacharidok Diszacharidok Monoszacharidok és Poliszacharidok kifejezésből származik. Leegyszerűsítve, ezek olyan nehezen emészthető anyagok, melyek fokozzák a gázképződést, ezzel előidézve a nem kívánt hasi panaszokat. A tüneteket súlyosbítja, ha a háttérben valamilyen emésztőrendszert érintő betegség is van. Amennyiben elhagyjuk a magas FODMAP értékű élelmiszereket az étrendünkből a problémák jelentős csökkenését, tapasztalhatjuk, de akár teljesen megszabadulhatunk a kellemetlenségekkel járó hasi panaszoktól.