Frusano - Farsangi Fánk
Farsangi fánk (6 darab)
Hozzávalók a tésztához
250g tönkölyliszt
15g friss élesztő
125 ml tej (laktózmentes) vagy vegan ital
2 tojássárgája
50g vaj (laktózmentes) vagy kókuszzsír
1 csipet só
Kókuszzsír - sütéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
Frusano gyümölcslekvárok, Dekor / mártócukor - Szőlőcukor
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy tálba, és készítsünk egy lyukat a közepére. Morzsolja az élesztőt a közepébe, és megszórja egy teáskanál kukoricacukorral. Adjunk hozzá egy kevés langyos tejet, és keverjük össze az élesztővel, hogy puha előtésztát kapjunk. Fedjük le és hagyjuk meleg helyen pihenni kb. 10 percig.
Adja hozzá a tészta összes többi összetevőjét a tálba, és gyúrja sima tésztává. Hagyjuk meleg helyen kelni kb. 30 percig.
Tegye át a tésztát lisztezett munkafelületre, és gyúrja meg kézzel. Osszuk hat darabra, formázzuk az egyes tésztadarabokat golyóvá, és kissé lapítsuk le. Formázhatjuk a tésztát másképp is. A 2 ujjnyira kinyújtott tésztát szaggathatjuk is, kiszúróval. Fedjük le a tésztadarabokat, és hagyjuk meleg helyen kb. 30 percig kelni.
Melegítsük a zsírt egy serpenyőben. Csökkentse a hőt, és egymás után sütjük meg a tésztadarabokat, amíg mindkét oldalon aranybarna nem lesz. A zsír nem lehet túl forró, különben a fánk kívül túl sötét lesz, és belül nem lesz átsütve! Töltse le papírtörlővel.
Jó étvágyat kívánunk!